I Google greši, problem gatekeeper-a

Google svojim korisnicima nudi rezultate pretraga koje opet crpi sa svojih platformi - YouTube, Picasa i najnoviji dodatak su rezultati sa Google+ usluge. Tim činom, ovaj pretraživač ugrozio je svoj status optimalnog pretraživača od poverenja i otvorio problem čuvara informacija - gatekeeper-a. Prema tome, kako piše Gizmodo http://gizmodo.com/5875571/google-just-made-bing-the-best-search-engine - nemojte se začuditi kada na Google sledeći put budete pretraživali dizajn interijera - recimo, i umesto nekih dizajnerskih sajtova, prvi rezultat pretrage bude nečiji post na Google+ o tome kako je okrečio dnevnu sobu u Valentino crvenu.

Vrlo jednostavna stvar, prvi "čuvari kapija" na, takozvanom liberalnom mediju, internetu, jesu pretraživači koje koristimo. Da, mi unosimo pojmove o kojima želimo dodatne informacije, ali pretraživač određuje šta će da nam izlista. Drugim rečima, kontroliše informacije ili bar njihov redosled. Šta si kriterijumi redosleda? Tačnost, obimnost, kvalitet sadržaja? NE! Kriterijumi su: PARE, STRATEGIJA KLJUČNIH REČI, PARE, ZAKUP PROSTORA, PARE! I to znaju sve ptice na grani.

U Srbiji imamo sklonost da se tako olako oslonimo na rezultate Google pretraživača... Sve radimo prema Google-u - optimizujemo naše internet prezentacije, zakupljujemo ključne reči prema Google korisnicima, na Google-u postavljamo banere, itd. Sve je to sasvim logično, s obzirom na to da je Google najpopularniji pretraživač u nas. Ipak, ako želite što tačnije informacije, bolje filtriranje, preciznost podataka i slične kvalitete pretrage, predlažem da pored "guglanja" koristite bar još jedan pretraživač. Govorim to iz opravdanih razloga, naime pre samo

 (Dalje)


Ljudi šta je sa nekrofilijom????

Ne znam da li ste u poslednjih godinu dana primetili rastući trend koji prevazilazi kulturološke razlike? Radi se o potpunoj nekrofilizaciji društva. Od jednom je postalo vrlo popularno slikati se sa ljudskim strvinama, poznatim ili manje poznatim nije bitno, ali što ne bih baki kući poslala fotografiju sa Gadafijem u zamrzivaču ili sa balzamovanim Kim Jong Ilom, kao je li, turistički suvenir moje kozmopolitske prirode?!

Eto, danas baš objavljena informacija: http://www.huffingtonpost.com/2012/01/12/kim-jong-il-display_n_1201083.html?ncid=edlinkusaolp00000003

A pre samo nekoliko meseci: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2052248/Gaddafi-dead-pictures-Hundreds-queue-gawp-body-meat-locker.html

 

I pre toga naravno, glavni trendseteri: http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/21/afghanistan-trophy-photos-us-soldier

 

Zar je društvo toliko zasićeno "prosečnim" stvarima, da ekstremne perverzije postaju novi mejnstrim? Govorimo li mi o nekroturizmu? 

Govorimo o potpunoj degradaciji modernog društva. Da se pozovem na hijererhiju potreba, Maslova, živo me interesuje, koje je sve potrebe trebalo zavodoljiti kod pojedinca, da on/ona dobije potrebu da se fotografiše sa mrtvacem, pa ne znam koliko da je poznat, bitan, nebitan.  


Birajte otrov gospodo? - Diskriminacija, netransparentnost, krešenje Zakona o visokom obrazovanju...

Priča je sledeća:

Diplomirala u roku, što znači da sam upisala fakultet 2007/2008, završila 2010/2011. Diplomirala sam za tačno 3 godine i 11 meseci. Odlučih potom da upišem master na jednom drugom fakultetu. Uslovi konkurisanja objavljeni na sajtu dotične visoko obrazovne ustanove: 

2. Uslovi konkurisanja:

U prvu godinu master akademskih studija na TOM I TOM FAKULTETU može se upisati lice koje je završilo odgovarajuće osnovne akademske studije utvrđene studijskim programom i ostvarilo: 
1. najmanje 180 ESPB bodova – ako master akademske studije imaju 120 ESPB bodova; 
2. najmanje 240 ESPB bodova – ako master akademske studije imaju 60 ESPB bodova. 
Studijskim programom utvrđuje se koji su programi osnovnih studija odgovarajući za nastavak studija na određenom studijskom programu.

Za sada sve regularno. Dokumentacija potrebna za prijavu na Konkurs objavljena na sajtu:

5. Dokumentacija koja se podnosi prilikom prijavljivanja kandidata: 

Konkursni list 
- Diploma o završenim osnovnim akademskim studijama sa dodatkom diplome ili uverenje o završenim osnovnim akademskim studijama;
- Uverenje o položenim ispitima na prethodno završenim osnovnim akademskim studijama; 
- Izvod iz matične knjige rođenih;
- Kratku biografiju; 
- Dokaz o uplati naknade za prijavu na konkurs
- Dokaz o uplati naknade za upis i premiju za kolektivnog osiguranje studenata (donosi se prilikom upisa). 

Deluje sasvim jasno zar ne?! Dobro, skupim ja traženu dokumentaciju, složim i odnesem gospođi referentu za odabrani master program. Za sada sve u redu, gospođa pregledala, zaprimila. Ja dobila papirče (potvrdu) da sam predala dokumentaciju za prijavu na Konkurs i da je ista zaprimljena. Preostalo mi da čekam preliminarne rang liste.

Objavljivanje preliminarne rang liste trebalo je da bude 28.10, petak, bilo je 31.10 ponedeljak i gle čuda, nema me na listi. Dobro de, bez panike, ajde da pregledam kriterijume rangiranja kandidata, takođe objavljene na sajtu dotične ustanove:  (Dalje)