Facebook uskoro prodaje svoje korisnike!

Published on 02/02,2012

Nedavno pročitah,

da je drugi dan, druge nedelje, drugog meseca 2012. godine, Dan sigurnog Interneta ili tako nešto... http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

 

Isto tako pročitah, da će najpopularnija platforma za društveno umrežavanje, Facebook, uskoro da objavi cenu, vrenost, svoje kompanije, koja se praktično bazira na činjenici da ima 800 miliona korisnika, čije aktivnosti marketari mogu lako da prate.

Drugim rečima, očekivani iznos između 74 i 100 biliona dolara, jeste cena naših aktivnosti i ličnih podataka koje taj podatkovni agregat, najmoćniji alat za segmentaciju tržišta i ciljnih grupa, pomno beleži. Neretko zaboravljamo da Facebook funkcioniše kao i sam Internet, šta god da uradimo, kakav god podatak da unesemo, svaka naša aktivnost, negde je zabeležena, snimljena, pohranjena, kako god. Da pričamo malo o Orvelovom "Velikom Bratu"?

Poenta svega jeste, da Facebook itekako generiše podatke o aktivnostima svakog korisnika, kontroliše ih i  tako postaje najmoćniji, a najnenametljiviji, alat tržišta. Da spomenem samo da nedavno čuh i glasinu, trač, kako svaki korisnik može Facebook kompaniji da pošalje zahtev za izdavanje CD-a sa svim aktivnostima koje je taj korisnik preduzimao na Facebook platformi od momenta kada je aktivirao svoj profil ili svoje članstvo.

Samo odgovorno ponašanje prema novim medijima, novim tehnologijam i sl. nas spašava od bilo kakve manipulacije. Odgovorno ponašanje prema sebi prvenstveno!

 

 

 


Comments

  1. 05/02,2012 | 15:34

    Hi there very nice website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I'll bookmark your web site and take the feeds also?I am satisfied to search out so many useful info right here in the submit, we want work out extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  2. 11/07,2013 | 16:26

    Zdravo! ;) nisam znala kako drugacije da Vas kontaktiram, jako mi se dopada tekst na slideshare-u, Kako modom komuniciramo sa okolinom, i volela bih da deo sa istorijom mode citiram u svom radu na fakultetu, ali mi je potrebna ili stranica literature ili Vase ime, pa da mogu da citiram Vas rad, predpostavljam da je ovo završni rad na fakultetu? Nadam se da cete mi izaci u susret... Pozdrav!

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me