Pretraživači zarađuju od ilegalnih reklama - nastavak problema za Google

Published on 01/15,2012

 

 

 

Ako se po jutru dan poznaje, onda sudeći po nedavnim dešavanjima, 2012 neće biti jedna od najboljih godina za Google. Ponovo isplivavaju afere u vezi sa tim pretraživačem. Nedavno smo imali slučaj sve većeg nepoverenja u rezultate pretraga na Google-u, sada će se to nepoverenje samo produbiti.

BBC je otrkio da, zbog automatizovanog sistema oglašavanja, na Google-u na top mestima prilikom pretraga često izbijaju prevarantske usluge. Prvi bolje propraćeni takav slučaj bio je sa kanadskom farmaceutskom kompanijom koja je SAD-u prodavala nelegalne lekove, a reklamirala se putem Googl-a http://www.bbc.co.uk/news/business-14659115 Rezultat te afere jeste pristanak pretraživačkog giganta da vrati 500 miliona dolara, koliko je procenjena zarada od tih reklama. Za uzvrat, SAD neće tužiti Google.

Drugi primer je trenutno u žiži javnosti, a tiče se lažne prodaje karata za Olimpijske igre - London 2010 http://www.bbc.co.uk/news/business-16468846 Ipak, u ovom slučaju, predstavnici kompanije su izjavili da kompanija zadržava novac od tih reklama, koji je stečen pre nego što je upozorena da reklamira prevarante i pre nego što je uklonila reklame.

Stvar je prosta, automatizovani sistem oglašavanja funkcioniše tako da vi platite prostor, odredite način plaćanja - po kliku, po pregledu, po konverziji itd., zakupite ključne reči - postavite sve te parametre i Google vas automatski ubacuje u sistem pretraživanja... Nema kvalitativnih parametara, samo kvanitativnih...

Nauk, proveravajte sve što pretražujete, svim pretraživačima koji su vam na raspolaganju. Naravno, svi oni su vođeni profitom, ali možda je ovo godina kada će ipak kvalitet pretrage doneti profit, a ne kvanitet.

VERUJTE SEBI i SURF AWAY!

 


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me