99 odsto/posto/percent u Novom Sadu?!

Published on 10/27,2011

 

Da li ste ovih dana dobili eksluzivan poziv putem neke social network da se uključite u "Okupiraj Novi Sad" akciju??? Recimo putem Facebook-a ili Google+?? E! Ja jesam! A pošto smatram sebe za "obaveštenu" osobu, znala sam OČSZR ("O čemu se tu zapravo radi"...omiljena konstrukcija pitanja neobaveštenih novinara!). Pokušala sam da linkom dođem do home page ili iole nekakve informacije ko pokreće, kada, zašto? Previše sam tražila, link je slomljen, bar taj koji je meni upućen. Zaključak, nije neko izdržao da ne bude u trendu sa onlajn aktivizmom! 

Od kada se vesela povorka "Occupy Wall Street" počela da puni novinske stranice, televizijske priloge i internet stranice, nema ko nije bio pozvan da okarakteriše taj pokret kao:"Woodstock 21. veka" ili "Revolucija internet generacija" ili "Produžetak arapskog proleća"... Ako vas interesuje šta oni sami za sebe govore, lepo http://occupywallst.org/about/, "enter" i super. Upreše se raznorazni analitičari, istoričari, ekonomisti, političari, aktivisti da "ocene" je li, šta to znači, kuda vodi, itd. Pa kada su me već pozvali iz novosadskog odseka za "okupatorska posla" da i ja dam svoju ocenu.

Začetnik ideje o okupaciji Vol Strita, Kale Lasn http://www.adbusters.org/blogs/adbusters-blog/oct29_robinhood_G20.html govori da je to pokret internet generacija i da ima magiju da promeni svet. Isti je nedavno pokrenuo ideju #ROBINHOOD napada na samit G20 koji će se održati početkom Novembra u Francuskoj. Radi seo konkretnom predlogu, radikalne promene trenutnog kapitalističkog poretka na način da se na svaku transakciju stavi #ROBINHOOD porez od 1%, koji će se onda podeliti onima kojim je najviše potreban? Koji su to? Gladni, žedni, stanovnici Trećeg sveta ili pak svim Amerikancima koji žive sa ubeđenjem da je njihovo rodno pravo da budu bogati? Mister Lasn poziva i nas da se uključimo http://www.standard.rs/kale-lasn-vodja-pokreta-okupirajte-volstrit-nesto-je-kvrcnulo-borite-se-i-vi-srbi.html

Da bi ovaj pokret bio shvaćen iole ozbiljno potrebna je vertikalna organizacija. Pojedinci koji imaju hrabrosti, veštine i znanja da istupaju i vode pokret. Potrebno je uspostavljanje ideologije - šta želimo da pormenimo i šta predlažemo kako da promenimo. Eto, taj #ROBINHOOD je dobar početak. Dalje, da bi se izbegli nasilni ekscesi kakvih je bilo u Rimu, potrebno je organizovati pokret da bi se on mogao odbraniti od opasnosti da bude paravan za huligane i laka meta za političke spinere. Neko bi trebalo da bude odgovoran za uništavanje Rima. A to nije pokret koji je horizontalno demokratičan i ultra miroljubiv zar ne?! Prosto, zašto ne postoji odlučnost za političko delovanje, za pokretanje nove levice?! Organizatori, ko god oni bili, kažu da ne žele vertikalnu organizaciju da ne bi upali u mejsntrim političke scene, koja je podležna kapitalističkim zakonima, plati, pa se klati. Kad ono, na home page organizacije opcija DONATE. Pretpostavljam da se donacije očekuju od opijenih trendi aktivista, ali i od onih koji aktivista sa dubljim džepom. Apsolutno je očekivano da pokret podržavaju upravo oni koji su na aktivizmu najviše profitirali: Michael Moore, Al Gore, pa i Naomi Klein. Da ne govorim o američkoj estradnoj sceni koja podržava sve zarad publicizma. A zašto i ne bi zarađivali na tome? Je li aktivizam nova industrija 21. veka?

Pokret ima šansu da na bilo koji način promeni postojeći kapitalistički režim. Simbolički, kozmetički, stuštinski kako god. Verujem da postoji drugačiji socijalistički poredak koji nije ni komunizam, niti je trenutni kapitalizam. Samo želim da čujem konstruktivne predloge, ne destruktivne i jalove aktivnosti. Kaže se da je rock 'n' roll srušio komunizam. Nije, srušila ga je mnogo bolja ideja od zajedničke imovine, a to je privatna svojina kao pravo svakog pojedinca. Onda kažu da su društvene mreže srušile arapske režime, nisu, srušio ih je jaz između bogatih i siromašnih, tačnije nepostojanje srednjeg staleža - buržoazije. Čini se da je, istorijski gledanu, osnovni motiv svake revolucije pohlepa. Čini se, istorijski, da pohlepu zamenjuje drugačija pohlepa, dovoljno ušminkana da se zadrži neko vreme, dok se uloge ne promene, a suština ostane ista: "Money makes the world go round."

 

 

 


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me